Groei beugels

Follow us:

Openingstijden:

Maandag tot donderdag: 8:30 tot 17:00

Vrijdag: enkel op afspraak

 

Tel: 043 321 26 39

Groeiafwijkingen van de kaakstand en hun behandeling

Norm gezicht, klasse1

1ste gezicht op foto 1

 

Onderontwikkeling van de onderkaak, klasse 2 afwijking (overbeet)

2de gezicht op de foto.

een veelvuldig voorkomend probleem, dat goed kan worden met een Twin Block (foto2) behandeld tijdens de basis school leeftijd (groep 7-8).

Eenmaal dat de pubertaire groei spurt voorbij is kan dit enkel noch via een gecombineerde orthodontisch chirurgische behandeling op volwassenleeftijd. Of in sommige geïndiceerde gevallen waar enkel de onderkaak onderontwikkeld is kan ook een IMDO (Inter Molaar Distractie Osteogenese) een alternatief zijn voor de Twin Block behandeling.

 

Overontwikkeling van de onderkaak, klasse 3 afwijking (centenbak)

3de gezicht op de foto

een afwijking die moeilijker te behandelen is en soms enkel met een gecombineerde orthodontisch chirurgische behandeling te corigeren is op volwassenleeftijd ( na 18 jaar).

 

De twin block, ook wel blokbeugel genoemd (foto2)

wordt gebruikt bij kinderen op jonge leeftijd (tussen de 8 en 12 jaar), die een overbeet hebben. De onderkaak ligt dan te ver naar achter, zodat de tanden door de foutieve kaakstand niet goed in elkaar passen, dit staat afgebeeld op de eerste foto. De twinblock is een uitneembare beugel, met als doel een kaakstand te corrigeren door de groei te stimuleren. Deze beugel wordt bij het laboratorium vervaardigd waardoor het maken van een afdruk of inter orale 3D scan noodzakelijk is. De beugel bestaat uit twee kunststof platen met ankertjes, schroefjes, veertjes en blokken. De blokken zorgen ervoor dat de boven- en onderkaak in de juiste positie komen te staan. De bovenkaak wordt bijna altijd verbreed. In het midden zit een schroef, die door middel van een sleuteltje versteld wordt om de bovenkaak breder te maken.

voordelen van deze beugel

de overbeet wordt gecorrigeerd zodat de kaken en de tanden weer goed in elkaar gaan passen. Er komt meer balans in het gezicht, het profiel zal verbeteren en wanneer de onderkaak meer naar voren wordt gebracht, zullen de luchtwegen ook meer ruimte krijgen. Vaak zien we ook dat de kinderen na de twinblock er gezonder uitzien, meer expressie in het gezicht krijgen zonder wallen onder de ogen. Kortom, het kind ziet er veel gezonder uit!

Na de blokbeugel wordt meestal met vaste apparatuur verder gegaan. Nadat de kaken in de goede positie staan worden dan de tanden mooi recht gezet. Ook kan de twinblock gecombineerd worden met met een vaste apparatuur. (foto3)

Foto 2

Foto 3

Copyright @ OrthoMosa BV