Buitenboord beugel

Tel: 043 321 26 39

Openingstijden:

Maandag  tot donderdag: 8:00 tot 17:00

Vrijdag:  enkel op afspraak

OrthoMosa 

praktijk voor Orthodontie      aan de groene looper op het Koningsplein


 

Follow us:

De ortho mini implantaten (bot-ankers)

Zij kunnen de buitenboordbeugel vervangen


Een van de meest gevreesde orthodontische apparaten was wel de Headgear of Buitenboordbeugel. Een buitenbeugels is wel effectie, echter bij kinderen in de puberteit en zeker bij volwassenen onaangenaam om dragen, hinderlijk bij het spreken en sporten en moet bovendien toch vele uren per dag en 's nachts gedragen worden.


Deze beugel behoort nu tot het verleden, met de introductie van de orthodontische mini implantaten zgn. TAD's (Temporary Anchorage Devices) (Fig 1). Kan de buitenboordbeugel door een effectievere en patiënt vriendelijkere methode vervangen worden.(Fig 2)

Ook is deze behandelingsmethode veel effectiever, omdat de beugel permanent werkt en niet afhankelijk is van het aantal uren dat de patiënt de beugel draagt.

Maar deze orthodontische mini implantaten kunnen we veel meer als enkel een buitenboordbeugel vervangen.


Wat zijn nu deze orthodontische mini implantaten


Het woord zegt het al, het gaat hier om kleine implantaten. Een ander woord voor mini implantaat is een ortho-implant of bot-anker. Mini implantaten zijn een soort kleine schroeven van zes tot tien millimeter en zijn gemaakt van titanium. De schroefjes kunnen Voor of gedurende een behandeling worden geplaatst onder lokale verdoving. Daarna kan dan een andere voorziening eraan worden verankerd.

Het is zeer belangrijk dat voordat een min implantaat wordt geplaatst, dat er een goede Diagnose wordt gesteld, meestal met hulp van een driedimensionale Röntgen foto. Met behulp van deze foto wordt exacte plaats van het schroefje bepaald. Dit is zeer belangrijk omdat dit bepaald of het schroefje wel dan niet goed kan worden bevestigd, zonder schade aan het richten aan de wortels van de tanden. In de regel worden deze schroefjes tussen de wortels van de tanden of in gehemelte geplaatst. Maar in principe kunnen ze overal in de kaakbeen worden geplaatst als er maar voldoende goed bot is.

Het tandvlees gedeelte van de mond waar het mini implantaat wordt geplaatst, wordt verdoofd. Soms wordt voor de plaatsing een klein boortje gebruikt. In sommige gevallen gebeurt het plaatsen van de mini implantaten in combinatie met het trekken van een tand, dit wordt dan uiteraard eerst met de patiënt besproken.


Wat zijn de Risico’s van mini implantaten?


Mini implantaten zijn ontworpen als instrument dat tijdelijk verankerd. Het kan worden gebruikt om een open beet te corrigeren of om bepaalde elementen dichter bij elkaar te brengen. Na de behandeling worden mini implantaten verwijderd. In de meeste gevallen bepaalt een orthodontist of een patiënt een mini implantaat nodig heeft. Zeer zelden komt het voor dat mini implantaten breken. Omdat het schroefje van titanium is, is dit niet heel erg. Ook kan het gedeelte van de mond van het schroefje is geplaatst gaan ontsteken. Ook dit komt zelden voor. Ook kunnen de schroefjes los komen te zitten. Dit kan enkele dagen na het plaatsen zijn maar ook tijdens de behandeling. Dit stelt geen probleem voor, daar het implantaatje probleemloos kan verwijderd worden zelfs zonder verdoving en enkele weken later een nieuwe schroefje kan geplaatst worden.

Het is zeer belangrijk dat patiënten zich van te voren goed laten voorlichten door door een orthodontist.


Mini-implantaten worden in toenemende mate gebruikt als anker ten behoeve van een orthodontische behandeling. Hiermee kunnen de krachten op de overige gebitselementen worden geminimaliseerd wat resulteert in een kortere behandelingsduur.

Wanneer het om de verbinding gaat tussen het mini-implantaat en de orthodontische apparaten, biedt het door ons ontwikkelde FABS systeem, Individue fixatiemogelijkmheden van de verschillende abutments, een veelvoud aan toepassingen.

Na afloop van de orthodontische behandeling wordt het mini-implantaat weer verwijderd.


Behandelmogelijkheden:


retrusie van incisieven

distalisatie en mesialisatie van molaren

intrusie van molaren bij behandeling van open beten

correctie van transversale problemen en asymmetrie

sluiten van diastemen

oprichten van een element

Belangrijke indicaties zijn molar verankering, distalisatie en mesialisatie.

evenals verankering van de front dentitie voor het sluiten van een leemte naar mesiaal bij ontbrekende tanden.

bij verticale groeiers en of klasse  2 casussen

distalisatie en mesialisatie van molaren in de bovenkaak

molaren- en frontverankering in de bovenkaak

oprichten molaren

maxillaire expansie 

correctie van transversale problemen en asymmetrie

sluiten van diastemen

Behandeling van kl3 met orthopedische krachten.


Voordelen van mini implantaten.


Direct belastbaar

Minimaal invasief plaatsingsprotocol

Gemakkelijk te verwijderen

Door individualisering met CAD & CAM techniek zijn er onbegrensde toepassingsmogelijkheden.

Effectievere behandelingen door permanente krachten.

Geen directe coöperatie van de patiënt meer nodig.

Met 1 of 2  botankertjes kunnen verschillende apparaten in verschillende handel fases bevestigd worden.

Geen negatieve reactie van "actie - reactie" krachten  (Newton 3th Law)

Fig 1

Fig 2

Plaatsen van mini implantaten

Verwijderen van mini implantaat

voordelen en hoe het werkt, door vermeiden van actie reactie krachten

Copyright @ OrthoMosa BV