Groei beugels

Tel: 043 321 26 39

Openingstijden:

Maandag  tot donderdag: 8:00 tot 17:00

Vrijdag:  enkel op afspraak

OrthoMosa

praktijk voor Orthodontie      aan de groene looper op het Koningsplein


 

Follow us:

Groeiafwijkingen van de kaakstand en hun behandeling

Het norm gezicht, (Angle klasse 1)

1ste gezicht op foto 1


De overjet (soms ook wel eens ten onterechte overbeet genoemd)


Onderontwikkeling van de onderkaak (Angle klasse 2)

of het naar voorsteken van je bovenfront tanden.

2de gezicht op de foto 1.

een veelvuldig voorkomend probleem het achter blijven van de onderkaakgroei, dat goed kan worden behandeld met een Twin Block [foto2] tijdens de basis school leeftijd (groep 7-8) of in dien de bovensnijtanden vooruit steken, met extractie van kleine kiezen en het naar achter halen van deze snijtanden met een vaste beugel. .

Eenmaal dat de pubertaire groei spurt voorbij is kan dit enkel noch via een gecombineerde orthodontisch chirurgische behandeling (osteotomie) op volwassenleeftijd. Of in sommige ge├»ndiceerde gevallen waar enkel de onderkaak onderontwikkeld is kan ook een IMDO (Inter Molaar Distractie Osteogenese [foto 2]) een chirurgisch alternatief zijn voor de Twin Block behandeling.


De twin block, ook wel blokbeugel genoemd (foto3)

wordt gebruikt bij kinderen op jonge leeftijd (tussen de 8 en 12 jaar), die een overbeet hebben. De onderkaak ligt dan te ver naar achter, zodat de tanden door de foutieve kaakstand niet goed in elkaar passen, dit staat afgebeeld op de eerste foto. De twinblock is een uitneembare beugel, met als doel een kaakstand te corrigeren door de groei te stimuleren. Deze beugel wordt bij het laboratorium vervaardigd waardoor het maken van een afdruk of inter orale 3D scan  noodzakelijk is. De beugel bestaat uit twee kunststof platen met ankertjes, schroefjes, veertjes en blokken. De blokken zorgen ervoor dat de boven- en onderkaak in de juiste positie komen te staan. De bovenkaak wordt bijna altijd verbreed. In het midden zit een schroef, die door middel van een sleuteltje versteld wordt om de bovenkaak breder te maken.

voordelen van deze beugel

de overbeet wordt gecorrigeerd zodat de kaken en de tanden weer goed in elkaar gaan passen. Er komt meer balans in het gezicht, het profiel zal verbeteren en  wanneer de onderkaak meer naar voren wordt gebracht, zullen de luchtwegen ook meer ruimte krijgen. Vaak zien we ook dat de kinderen na de twinblock er gezonder uitzien, meer expressie in het gezicht krijgen zonder wallen onder de ogen. Kortom, het kind ziet er veel gezonder uit!

Na de blokbeugel wordt meestal met vaste apparatuur verder gegaan. Nadat de kaken in de goede positie staan worden dan de tanden mooi recht gezet. Ook kan de twinblock gecombineerd worden met met een vaste apparatuur. (foto 4)

l

Het centenbakje


Overontwikkeling van de onderkaak, onder ontwikkeling van de bovenkaak, of een combinatie van de 2. (Angle klasse 3)


3de gezicht op de foto 1.

een afwijking die moeilijker te behandelen is en soms enkel met een gecombineerde orthodontisch chirurgische behandeling te corigeren is op volwassenleeftijd ( na 18 -22 jaar).

Foto 2

Foto 3

Foto 3

Copyright @ OrthoMosa BV